Канон преподобному Серафиму, Вырицкому чудотворцу

 

 глас 2, егоже краегранесие: Како воспоем тя по долгу, Серафиме чудне.

Песнь 1

Ирмос: Во глубине постла иногда фараонитское всевоинство преоруженная сила, воплощшееся же Слово всезлобный грех потребило есть, препрославленный Господь, славно бо прославися.

Како возможем достойно воспети твое богоугодное житие, преподобне; от юности бо Христовою любовию уязвився, огнь сей Божественный в сердце твоем невредимо соблюл и приумножил еси, темже и нам подаждь просвещение по долгу тя славити.

Ангельстии чини радовахуся, зряще твое усердие и желание послужити Богу во иночестем чине, но воля Божия бысть исперва тебе в мире благочестно пожити, созидая святыя обители и храмы, имея попечение о нищих и сирых, душу же свою уготовляя Господу в сосуд избранный.

Корыстолюбие и сребролюбие отринул еси, отче преподобне, гордаго змия смирением твоим поправ, плотская взыграния умертвил еси и житейския сласти терпением посекл еси, в радости послужил еси всем требующим твоея помощи.

Богородичен:

О, Пречистая Дево Богородице, не презри нас грешных требующих Твоея помощи и заступления, буди Ходатаица о народе нашем, да покаянием обрящем отпущение грехов и живот вечный.

Песнь 3

Ирмос: Процвела есть пустыня, яко крин, Господи, языческая неплодящая церковь пришествием Твоим, в нейже утвердися мое сердце.

В мирстем житии твоем старцу Варнаве за духовным наставлением притекал еси, усердно послушание ему во всем являя, темже и сподобился еси от него благословения и даров духовных.

О убогих присно попечение имея, преподобне, не возгнушался еси послужити оным своима рукама, показуя, яко всяк человек сердцу твоему возлюблен есть.

Словеса аввы твоего Варнавы добре сохраняя, очистив ум, тело и душу, преподобне, дом был еси трисолнечнаго света, украшен добродетельми.

Богородичен:

Преблагословенная, Всенепорочная Богородице Марие, Слово Божие нам рождшая, свобождшаго избранныя Своя от тленнаго мира, ихже молитвами и нас спаси.

Седален, глас 3:

Умиленным сердцем прославляем тя, добрый наш пастырю и кроткий наставниче Серафиме, буди нам скорый помощник во всех бедах и напастех и помози заповеди Господни добре сохраняти во спасение душ наших.

Богородичен:

Яко невозделанная, Дево, Лозо, краснейший Грозд прозябла еси, источающ нам вино спасения, всех веселящее души и телеса, темже, яко Вину Тя добрых, блажаще присно со ангелы вопием Ти: радуйся, Благодатная.

Песнь 4

Ирмос: Пришел еси от Девы, не ходатай, ни ангел, но Сам Господи воплощься, и спасл еси всего мя человека, тем зову Ти: слава силе Твоей Господи.

Око сердца управив ко Творцу всяческих, Серафиме, согласно с супружницею иноческий образ восприяв, претерпел еси козни гонителей, на Бога Единаго упование возлагая.

Евангелия Христова истинный послушник явился еси, преподобне, и скоро восшел еси лествицею добродетелей к совершенству, всякое послушание добре исполняя и молитву в сердце непрестанно совершая.

Монашеским добродетелем в мире навыкнув и изрядный опыт житейский имея, добрый наставник миряном и иноком показался еси, отче, сотаинник священномученика Вениамина быв, от него же и посвящение иерейское приял еси.

Богородичен:

Тебе, Дево, Едину вси вернии стяжахом Заступницу тверду, Ты бо Бога родила еси нам, сего ради хвалами, Чистая, Тя ублажаем, роди земнии, по глаголу Твоему.

Песнь 5

Ирмос: Ходатай Богу и человеком был еси, Христе Боже, Тобою бо Владыко, к Светоначальнику Отцу Твоему, от нощи неведения приведение имамы.

Язык человечь не возможет по долгу восхвалити труды и подвиги твоя, яже в келлии втайне совершал еси, отче преподобне, но не может укрытися светильник верху горы стоя, сего ради притекаху к тебе лаврская братия и мирстии людие, совета ради и наставления духовнаго.

Посреде бури гонений и нестроений тверд и незыблем явился еси, преподобне, очи сердца твоего выну ко Господу имея и от Него просвещение приемля творити волю святую Его.

Образ великия ангельския схимы приял еси, отче, и наречен был еси в память преподобного Серафима, угодника Саровского, егоже от юности всем сердцем возлюбив, потщался еси житию онаго подражати в Дусе и истине.

Богородичен:

Дивно превознесеся слава Твоя, Богородице Дево, се бо во чреве Христа Бога паче слова имела еси, якоже Исаия провозгласи, и выше естества Сего, Богородительнице, родила еси.

Песнь 6

Ирмос: В бездне греховней валяяся, неизследную милосердия Твоего призываю бездну, от тли, Боже, мя возведи.

Озаряем свыше светом Христовым, богомудре, и по преселении твоем к Богу неоскудно исцеления источаеши всем с верою притекающим к тебе.

Любовь божественная, яже в души твоей, отче преподобне, попаляет духи нечистыя, темже и одержимых оными свобождает и к жизни во Христе возрождает.

Гласом тихим и кротким наставлял еси притекающия к тебе любви, смирению и молитве непрестанной, попаляющей всякий грех.

Богородичен:

Ужасошася ангелов воинства и человеков роди, Всенепорочная, страшнаго и паче ума рождества Твоего, како и Дева пребыла еси, и Мати Божия быти сподобилася еси, сего ради достойно Тя вси славим.

Кондак, глас 5:
Подражая богоносному угоднику Саровскому, / Духа Святаго благодать обильно стяжал еси: / Александро-Невския лавры крине благоуханный, / Вырицкия веси похвало, / сего ради и мы тебе зовем: / радуйся, преподобне Серафиме, / милостивый наш предстателю пред Господем.

Икос:
Ангелов Творец и Господь сил небесных предызбра тя от юности твоея, преподобне, быти Ему служителем верным и наставником на путь спасения притекающим к тебе, темже и мы, дивящеся величию чудес твоих, с любовию вопием ти:
Радуйся, яко измлада Богу послужити возжелел еси;
Радуйся, яко в мире пребывая, добродетельным житием Богу угождал еси;
Радуйся, яко был еси утешитель страждущих;
Радуйся, яко стяжал еси пламенную любовь ко Христу;
Радуйся, преподобнаго Варнавы учениче прилежный;
Радуйся, дивнаго Серафима подражателю усердный;
Радуйся, Александро-Невския лавры чудное прозябение;
Радуйся, веси Вырицкия Божие благословение;
Радуйся, скорый помощниче в скорбех и болезнех;
Радуйся, светильниче веры православныя и благочестия;
Радуйся, преподобне Серафиме, милостивый наш предстателю пред Господем.

 

Песнь 7

Ирмос: Богопротивное веление беззаконнующаго мучителя высок пламень вознесло есть, Христос же простре богочестивым отроком росу духовную, Сый благословен и препрославлен.

Серафиму и Варнаве преподобным подражая, святыми их молитвами укрепляем был еси, святе, темже от Бога сподобился еси пророческаго дара: грядущая народу нашему и Церкве Российстей предвозвещати.

Еленю подобно, стремяшеся душа твоя, преподобне, к горним обителем, промыслом Божиим соблюдаема от пленения безбожных, поющи: благословен еси, Боже отец наших.

Руце твои, отче Серафиме, ко Господу непрестанно воздевая, моление на камени совершал еси, подобно угоднику Божию Саровскому, поя: благословен еси, Боже отец наших.

Богородичен:

Ангельския силы воспевают Тя немолчно, Богородительнице, и мы, грешнии, взывати дерзаем: наше житие, Пречистая, к Твоему всетихому пристанищу направи, Сыну Твоему зовущих: благословен еси, Боже отец наших.

Песнь 8

Ирмос: Пещь иногда огненная в Вавилоне действа разделяше, Божиим велением халдеи опаляющая, верныя же орошающая, поющия: благословите вся дела Господня Господа.

Фарисейскую гордыню отвергше, усердно приступим ко гробу твоему, Серафиме, источает бо оный неоскудную струю исцелений и пети нас воздвизает: благословите вся дела Господня Господа.

Излиянием чудес от Бога дивный источник благодати всем жаждущим явился еси, отче, темже и притекающии к тебе благодарно взываху: благословите, вся дела Господня, Господа. 

Молитвою твоею, преподобне, чудеса дивная сотворил еси: слепорожденная бо прозре, немая проглагола, одержимии же от духов злобы свобождашася, темже вси пояху: благословите вся дела Господня Господа.

Богородичен:

Естество всякое обожил есть из Тебе воплощься Господь, Владычице, земных существо, поющих: благословите вся дела Господня Господа.

 

Песнь 9

Ирмос: Безначальна Родителя Сын, Бог и Господь, воплощься от Девы нам явися, омраченная просветити, собрати расточенная, тем всепетую Богородицу величаем.

Чисте зрети сподобился еси Царицу Небесную, преподобне, предвозвестившую Ти скорое отшествие твое от мира сего, темже духом возрадовався, Бога прославил еси.

Утверди сердца наша, отче преподобне, да в радости душевней предстоя Богу, испросим одоление на враги видимая и невидимая, и спасение душам нашим.

Душею твоею, яко огненный серафим, пламенея, научаеши нас, отче, истинней любви ко Господу, помози же нам святою твоею молитвою земный подвиг совершати, призывая сладчайшее имя Господа Иисуса.

Недостойными усты песнь тебе принесохом, преподобне, и ныне сподоби нас твоего отеческаго благословения, да делы благими прославляем Бога нашего, дивнаго во святых Своих.

Богородичен:

Емуже предстоят со страхом серафими и херувими, Мати по плоти не ложно сподобилася еси быти, Всенепорочная, яко родила еси нам Бога Спасителя, Единаго от Троицы, Сына и Слова, крестом разоршаго смерть, Егоже о нас с ликом преподобных моли спастися душам нашим.

Светилен:

Благодать Святаго Духа всельшаяся в тя крин благоуханный сада Божия тя показа, Христос же ти вручи словесныя овцы Своя пасти на пажитех духовных, темже на земли добре потрудився, ныне на небесех, радуяся, живеши.

Богородичен:

Честнейши еси всея твари, Богородице Дево, Христа рождшая: Того убо моли сохранитися стаду Твоему невредиму от всякаго навета сопротивнаго.